Setkání kaktusářů v Ustroni 2019

Jubilejní dvacáté jarní setkání milovníků kaktusů (XX Wiosenne Spotkanie Miłośników Kaktusów) proběhlo tradičně v hotelu Globus v polském letovisku Ustroň v malebném podhůří Beskyd 3. až 5. května 2019. Jak je obvyklé, mezi přihlášenými kaktusáři převládali návštěvníci z Polska, Česka a Slovenska.

Program byl postaven na zaběhlém a osvědčeném scénáři. V pátek večer jej zahájilo setkání při dobrém pohoštění, sdělování zážitků, prohlubování a navazování přátelství založeného na společném koníčku. Chladné počasí překazilo možnost venkovní grilovačky a opékání, místo toho jsme se společensky pobavili v hotelové jídelně a následně jsme pokračovali, podle zájmu a výdrže, na pokojích, mnohde do pozdních nočních hodin.

Sobotní ráno patřilo přípravě prodeje rostlin. Kaktusáři se změnili v mladé siláky, kteří tahali těžké přepravky, stěhovali stoly a rozmísťovali na ně suchomilnou vegetaci všeho druhu – od kaktusů až po tillandsie. Nakonec si každý našel své místo, vydýchal se a vrátil do role kaktusáře vyčkávajícího na nákupu chtivé zákazníky.

Od 10 hodin začal v konferenční místnosti program přednášek, který byl přerušen obědem a pak pokračoval až do večeře. V programu jsme mohli zhlédnout přednášky tematicky založené na cestách po lokalitách a přednášky zabývající se systematikou určitého rodu či druhu a jeho variability. Střídali se polští a čeští přednášející. Procestovali jsme při tom Jižní Ameriku od horkého Mexika až po chladnou Patagonii. Zevrubně byl podán přehled rodu Weingartia, Opuntia, Austrocactus a Pterocactus a kritický náhled na druh Gymnocalycium bruchii s jeho velkou variabilitou. Ani africký kontinent nevyšel naprázdno při přednášce o etiopské květeně. Využití moderní techniky – dronu – při prozkoumávání lokalit bylo prezentováno u tématu brazilských cest a rodu Discocactus. Když pak přednášející přidávali zábavné i dobrodružné historky, vydrželi mnozí vytrvalí posluchači, občas dopováni kávou, přes únavu z předchozího večera, po celou dobu přednášek.

Po večeři ještě bylo posezení v jídelně s ochutnávkou tekutých produktů z různých druhů ovoce, ale tentokrát kratší dobu než v pátek. Postupně jsme se vytráceli na pokoje, přece jen organismus většiny kaktusářů potřeboval dobít před nedělním odjezdem energii.

Nedělní ráno poskytlo zajímavý výhled z okna, venku sněžilo. Sice sníh mokrý, ale na tuto dobu přece jenom neobvyklý. Po snídani byl organizován výjezd do sbírek. Ti, kteří se jej neúčastnili, uklidili sníh ze svých aut a vyrazili na cestu domů.

Děkujeme polským kaktusářům v čele s Andrzejem Wandzikem za dobrou organizaci, srdečné přivítání a milou atmosféru. Těšíme se na další ročník.

Pavel Klouda, 6. květen 2019