Setkání u našeho Zlatého Alberta

Kaktusářské hobby není postaveno jenom na kaktusech, ale především na jejich pěstitelích. A důkazem toho, že se letošní sezóna 2019 vydařila, bylo udělení nejvyššího kaktusářského ocenění Zlatý Alberto členu Klubu kaktusářů Ostrava Jardovi Víchovi. Proto naši členové uvítali příležitost pogratulovat mu osobně přímo u něj doma v Chuchelné. Ve čtvrtek 17. října jsme se v odpoledních hodinách postupně sjeli několika vozidly před jeho dům a s netrpělivostí kaktusářům vlastní se pustili do prohlídky sbírky. Rostlin nepřeberně, zejména z okruhu rodu Notocactus, srdeční Jardovy záležitosti. Se zaujetím se s námi podělil o svých zkušenostech a poznatcích spojených s pěstováním rostlin i se zážitky z jejich sledování na nalezištích. Sbírka se pomalu chystala na zazimování ve skleníku, ale ještě jsme si stihli prohlédnout i pěkně vytrněné rostliny v pařeništi „lufťáku“, užívající si letošního teplého podzimu.


Následovalo skupinové foto s Jardou a jeho oceněním.

A potom? Posezení v útulném altánu, s dostatkem jídla a pití, s nezapomenutelnými klobáskami připravovanými na grilu přímo oslavencem. Poděkovat je třeba i jeho paní, která se o manžela i o nás rovněž příkladně starala a upekla nám skvělou nadýchanou ovocnou buchtu. Podiskutovali jsme o našich kytkách, zavzpomínali na společné zážitky a probrali i nekaktusářská témata.


Že se vše vydařilo? Jak by ne! Jak Jarda konstatoval: „Který klub se může pochlubit takovým vedením? Vždyť má v řadách má Krále i prezidenta.“ Pozn. autora pro méně znalé - Jarda je prezidentem Společnosti českých a slovenských pěstitelů kaktusů a sukulentů, z. s. a Lumír Král předsedou Klubu kaktusářů Ostrava.

Pavel Klouda